WR 2347 / Teakfa Orient étkezőkocsi1876-ban alakult meg Brüsszelben a Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grand Express Européens (CIWL) vállalat, mely 1883-tól indította menetrendszerűen a nemzetközi forgalomban a háló és étkezőkocsikból álló luxus Orient Express vonatokat Párizs – Bécs – Budapest – Bukarest útvonalon Isztambulig és vissza.

A kocsit a MÁV 1948-ban vásárolta meg a CIWL-től. A kocsi 1955-ig menetrendszerűen közlekedett a belföldi gyorsvonatokban. Az 1960-as években a budapesti Közlekedési Múzeum felfigyelt a műemlék jellegű járműre, így 1965-66-ban a MÁV Dunakeszi Járműjavító Üzeme eredeti dokumentációk felhasználásával felújította a kocsit, mely a múzeum előtt lett kiállítva, s mint Múzeumi Presszó üzemelt.

A favázas, teakfa borítású járművet a MÁV História Bizottságának javaslatára leemelték a talapzatáról és egy újabb felújítás keretében futóképessé tették. Azóta a kocsi a Közlekedési Múzeum járműveként, a MÁV Nosztalgia kötelékében közlekedik az elegáns gyertyafényes vacsoravonatok részeként.

A jármű gyártásának 100. évfordulójára 2012-ben ismét felújítást kapott. A gyönyörűen megújult jármű a születésnap alkalmából addig példa nélküli módon a mai Venice-Simplon-Orient Express (VSOE) luxusvonat kocsijaival összesorozva ünnepi Gyertyafény Expresszben közlekedett Gödöllőre.

Jogi nyilatkozat Adatvédelem Engedélyszám: R-00784/1993/2000
WR 2347 / Teakfa Orient étkezőkocsi - mavnosztalgia.hu